Kekurangan Penapisan Sambungan Internet

SKMM

Sejak sedekad yang lalu, banyak sekolah dan tempat kerja telah menerima pakai penapis Web dengan harapan menyekat kandungan tertentu. Jenis laman web yang disekat berbeza dari organisasi kepada organisasi, tetapi biasanya termasuk pornografi, permainan, dan kadang-kadang laman rangkaian sosial. Walaupun perisian penapisan yang terbaru sangat berkesan, terdapat beberapa kelemahan untuk menapis sambungan Internet yang perlu diambil kira oleh pihak tertentu.

1. Sites yang salah di blocked

Sesetengah penapis Web terlalu bercita-cita tinggi. Penapis web akan menyekat laman web yang salah secara tetap. Web yang selamat boleh jadi disekat semata-mata mengandungi satu kata kunci yang tidak sesuai misalnya “naughty”. Syukurlah, ia tidak mustahil untuk mengkonfigurasi tetapan dan melepaskan kandungan yang sah.

2. Sesetengah Sites tidak di blocked

Web perisian penapis kadang-kadang boleh jadi sangat malas atau menjadi gila. Ia sering sukar untuk menentukan kandungan halaman dan makna perkataan-perkataan dalam konteks. Hasilnya, penapis tidak boleh menyekat semua laman web yang tidak sesuai.

3. Bypass Techniques

Pelayar web boleh menggunakan beberapa kaedah untuk memintas penapis Web. Yang paling umum termasuk penyingkiran perisian penapisan dan penggunaan proksi.

Beribu-ribu perkhidmatan proksi bebas wujud yang membuka sekatan kandungan yang menyalurkan ia melalui pelayan bukan penapis Web. Walau bagaimanapun, penapis telah menjadi sangat baik untuk mengenal pasti dan menyekat laman proksi.

4. Violation of Free Speech

Beberapa pertubuhan percaya penggunaan penapis melanggar kebebasan bersuara. Pemasangan perisian penapisan boleh merenggangkan pengguna komputer dan boleh mengganggu orang yang apabila laman web yang sah sengaja disekat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s