Boulder ; Bila Si Bosan Mencari Hobby

Bila hidup sudah membosankan dengan apa yang saya buat setiap hari. Perkara yang sama, routine yang sama, orang yang sama. Now, masa untuk saya mencari sesuatu yang lebih bermakna dalam hidup ini. Untuk mengisi masa lapang saya. Boleh dikatakan lah, saya sudah bosan dengan hidup yang biasa. Now, saya nak jadi saya semula. Credit to Maya Irfan, yang memberikan saya semangat.

Ok, cerita pasal hobby yang baru, saya terbaca kat wordpress baru ni, saya berminat dengan satu sukan extreme ni sebab menarik minat saya. Boulder! sangat-sangat menarik minat saya bila melihat mereka memanjat dengan bebasnya.

Ok, Boulder ni more to climbing lah senang kata. Tapi saya tak buat sehabisnya research tentang Boulder ni kat Malaysia, yang ada kat sini pun mostly lah, Wall-Climbing aje!

rock_wall_climbing

So, memang banyak tempat yang ada kat malaysia ni mempunyai Wall-Climbing Facilities kan. Sukan ni memang dah lah teramat lama sebenarnya kat malaysia. Cuma, saya aje yang baru rasa atau terpanggil untuk memulakan sukan ni. Tapi, tak ramai lah golongan yang main sukan ni sebab facilities yang ada kat Malaysia ni mungkin kurang kot. Tak boleh nak cakap juga sebab saya tidak membuat research sepenuhnya lagi. Saya memerlukan masa yang agak panjang juga untuk memahami tentang sukan ni kat malaysia.

 

Ok, itu sebenarnya untuk wall climb! saya nak mencuba sebenarnya Boulder yang dikatakan Rock-Bouldering! ia itu memanjat atau mendaki batu! Tanpa menggunakan tali, dengan permukaan batu yang tidak seperti wall climb yang ada bulat-bulat tu atau nama scientific nya climbing hold aje!

473031-largest_IMG_2289

Insyaallah, saya akan memulakan activiti ni selepas raya. Apa-apa pun saya kena belajar step by step bermula dengan Wall-Climb aje kot, sebab mungkin mudah atau mungkin tidak. Dan seterusnya saya sedang mengumpul barang and tools yang sesuai untuk Boulder ni. Tak sabar rasanya untuk memulakan sesuatu yang saya tak pernah buat dan nak buat!

Wish me well-Rock Climbing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s